Domowe piece do pizzy stają się coraz popularniejsze, co wynika przede wszystkim z ich zalet. Jak działają? Czy posiadają jakieś wady? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.
Jak działają domowe piece do pizzy?
Domowe piece do pizzy to urządzenia elektryczne zaliczane do małego AGD, które wyglądem mogą przypominać toster, gofrownicę lub mikrofalówkę. Zasilanie elektryczne oraz wbudowanie dwóch niezależnych grzałek (górnej i dolnej) pozwala rozgrzać piec do temperatury sięgającej 500-550 stopni Celsjusza (w zależności od modelu), co jest porównywalne z temperaturą osiąganą w piecach do pizzy opalanych drewnem. Warto również podkreślić, że domowe piece do pizzy to urządzenia bezpieczne w użytkowaniu, co gwarantuje zastosowanie najwyższej jakości materiałów, które cechuje nie tylko trwałość, ale również niepalność. Dodatkowo elektryczne piece do pizzy posiadają zabezpieczenia, które chronią przed przegrzaniem, czy samozapłonem, co jest szczególnie ważne w przypadku intensywnej eksploatacji urządzenia.
Zalety domowych pieców do pizzy
Jak wspomniano we wstępie rosnąca popularność domowych pieców do pizzy wynika przede wszystkim z ich zalet. Zaliczyć do nich z pewnością należy możliwość samodzielnego upieczenia pizzy smakującej tak samo, jak w profesjonalnej pizzerii. Co więcej, większość urządzeń pozwala upiec kilka pizz jedna po drugiej, a w przypadku niektórych modeli wymagana jest wyłącznie krótka przerwa na dogrzanie pieca. W efekcie domowy piec do pizzy sprawdza się również w czasie różnego rodzaju imprez, czy odwiedzin znajomych. Jakie jeszcze ma zalety? Docenić z pewnością należy niewielkie gabaryty oraz nowoczesny wygląd, co sprawia, że elektryczny piec do pizzy jest wygodny w przechowywaniu, a w przypadku dysponowania odpowiednim miejscem może również być wyeksponowany na blacie. Wśród zalet nie sposób pominąć także funkcjonalności, ponieważ domowe piece do wypiekania pizzy pozwalają przygotować nie tylko pizzę, ale również domowy chleb, czy różnego rodzaju ciasta. Pozwala na to regulacja temperatury, która w wielu przypadkach może odbywać się oddzielnie dla grzałki dolnej i górnej.
Czy domowe piece do pizzy posiadają jakieś wady?
Będąc świadomym zalet domowych pieców do pizzy warto zastanowić się także nad tym, czy tego typu urządzenia posiadają również jakiej wady. Z pewnością trudno je wskazać, ponieważ jest to praktyczny i funkcjonalny sprzęt. Do wad można zaliczyć jedynie zużycie energii, co wynika z dużej mocy domowych pieców do pizzy. Z reguły oscyluje ona w granicach 1200-1500 W, co pozwala nie tylko szybko nagrzać urządzenie, ale również błyskawicznie upiec pizzę. Średni czas wypiekania pizzy w elektrycznym piecu o mocy 1200 W wynosi bowiem 3-4 minuty.
Podsumowując należy stwierdzić, że domowe piece do pizzy to urządzenia, które posiadają zdecydowanie więcej zalet niż wad. Za ich zakupem może przemawiać również atrakcyjna cena, ponieważ wysokiej jakości sprzęt można nabyć za kilkaset złotych. Satysfakcja z wypiekania domowej pizzy, która smakuje tak samo jak w pizzerii jest warta zdecydowanie więcej.