Praca
Typografia
  • Najmniejsza Mała Średnia Większa Największa
  • Obecna Helvetica Segoe Georgia Times

podajnik
Łatwy transport materiałów sypkich oraz pylistych to jedno z zastosowań podajników ślimakowych, które stały się niezbędnym wyposażeniem nowoczesnych zakładów działających w branży spożywczej. Urządzenia wyróżnia niemal dowolne ułożenie, czyli mogą być montowane nawet w rozległych halach, pod różnym kątem. Podajniki umożliwiają automatyzację i usprawnienie procesów produkcyjnych.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak zbudowane są podajniki ślimakowe?
Aby podajnik ślimakowy mógł znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym, musi być wykonany z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. To pierwszy i bezsprzecznie najważniejszy warunek, jaki powinno spełnić urządzenie. Warto przyjrzeć się nieco bliżej jego budowie, aby sprawdzić, jak może usprawnić prace produkcyjne w przedsiębiorstwach z branży spożywczej.

Elementem przenoszącym jest wał, nazywany inaczej ślimakiem, który podczas pracy przesuwa materiał sypki. Ślimak umieszczony jest w tak zwanym korycie, czyli obudowie, która może mieć formę otwartą lub zamkniętą. Produkty te, dostępne w ofercie termo-pak.pl, spełniają wszystkie wymagania sanitarne, dzięki czemu mogą służyć do transportowania produktów spożywczych.

 

Przeznaczenie podajników
Podajniki ślimakowe wykorzystywane są powszechnie między innymi do transportu zbóż, które nie są przeznaczone do wysiewu. Lej zasypowy znacznie usprawnia proces podawania produktów, a niemal dowolne ustawienie podajnika daje ogromną elastyczność w zakresie jego zastosowania. Warto także wspomnieć, że ślimaki nie wymagają fundamentowania, ani mocowania śrubami fundamentowymi.

Cecha ta doskonale sprawdza się w każdym zakładzie produkcyjnym, umożliwiając łatwy montaż podajnika tam, gdzie aktualnie jest potrzebny. Należy jedynie pamiętać, aby ślimak był ustawiony na równej posadzce, bezpośrednio obok urządzenia współpracującego. Aby rozpocząć korzystanie z podajnika, wystarczy zabezpieczyć koła skrętne oraz podłączyć go do istniejącej sieci elektrycznej.

 

Uniwersalność podajników
Jedną z kluczowych cech podajników jest ich uniwersalność. Produkowane są ściśle według wytycznych klienta, co sprawia, że doskonale sprawdzają się w konkretnym zakładzie, przy realizacji różnorodnych zadań. Podajniki ślimakowe stosowane są często między innymi przy podawaniu produktów sypkich do dozownika na pakowaczkę. Może to być zarówno cukier, mieszanki mączne, galaretki owocowe, jak i mieszanki mleczne.

Automatyzacja procesu podawania wpływa bezpośrednio na wydajność produkcji, a co za tym idzie na sprawne zarządzanie tym procesem. Podajniki mogą być wyposażone w pióro o różnej wysokości i grubości – od 1 do 6 mm. W zależności od potrzeb konkretnego zakładu oraz stosowanej linii produkcyjnej ślimaki oferowane są zarówno w wersji niedzielonej, o maksymalnej długości 6 metrów, jak i dzielonej, czyli z dwumetrowych łączonych sekcji, przy których można zastosować dodatkowe podtrzymanie.

Nowoczesne rozwiązania technologiczne w przemyśle spożywczym są dziś koniecznością, przynoszą bowiem wymierne korzyści, także w aspekcie materialnym. Automatyzacja pozwala na przyspieszenie procesów produkcyjnych, a co za tym idzie zwiększenie wydajności zakładu. Jednym z najpowszechniejszych rozwiązań są podajniki ślimakowe, które zyskały uznanie wielu firm działających w branży spożywczej.

 

Marketing na miarę XXI wieku

Jak rekrutować pracowników z zagranicy?

WhitePress Prawa