Lokale gastronomiczne są obiektami, które podlegają bardzo rygorystycznym przepisom dotyczącym higieny i utrzymania czystości. W jaki sposób zadbać o spełnienie wszystkich standardów czystościowych w restauracji, barze czy stołówce? Jedną z najważniejszych kwestii jest zakup odpowiednio dobranych i profesjonalnych środków czystości, które są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Jak dbać o wymaganą w gastronomii czystość?
Na początku, warto stworzyć dobrze przemyślany plan sprzątania i zachowania higieny w naszym lokalu. Niezbędne jest przygotowanie listy zadań dla poszczególnych pracowników, która będzie na bieżąco aktualizowana. Lista powinna zawierać dokładny opis sposobów czyszczenia, częstotliwości czyszczenia oraz używanych środków czystości. W planie powinny być zawarte procedury sprzątania w rozkładzie bieżącym – czynności wykonywane podczas pracy, w trakcie działania lokalu, codziennym – sprzątanie przed rozpoczęciem oraz po zakończeniu pracy oraz w rozkładzie okresowym – generalne czyszczenie poszczególnych narzędzi i pomieszczeń.
Jakie środki czystości do sprzątania w restauracji wybrać?
Przede wszystkim, należy zainwestować w chemię profesjonalną, przeznaczoną odpowiednio do poszczególnych powierzchni, urządzeń czy narzędzi. Profesjonalne środki czystości mają wyższy stopień koncentracji, więcej substancji aktywnej oraz właściwie dobrane pH. Co więcej, tego typu chemia często pakowana jest w duże, wydajne opakowania, które pozwalają oszczędzić oraz starczają na długo. Chemia gospodarcza jest pakowana w małe butelki, co na dłuższą chwilę jest nieopłacalne przy częstym sprzątaniu w lokalach użytkowych.
Ważne, aby środki używane do czyszczenia kuchni w restauracji posiadały certyfikaty dopuszczające kontakt preparatu z żywnością, były bezpieczne dla żywności oraz pracowników przy jednoczesnym silnym działaniu czyszczącym, ale także dezynfekującym. Co więcej, chemia stosowana w gastronomii powinna być bezwonna oraz powinna działać w połączeniu z wodą każdej twardości.
W jakie środki czystości zaopatrzyć lokal gastronomiczny?
Preparaty do dezynfekcji stolików oraz blatów – wybieramy produkty gotowe do użycia, czyli tzw. spraye jak np. CIF Suma Alcohol Spray D4.12 preparat do dezynfekcji na bazie alkoholu. Często popełnianym błędem jest wykorzystywanie płynu do szyb jako płynu do mycia i dezynfekcji stolików. Taka sytuacja sprawia, że poziom higieny zauważalnie się obniża.
Preparaty do ręcznego i maszynowego mycia naczyń – wybieramy profesjonalne środki o właściwościach antypiennych, jako że niskie zawartość piany jest gwarancją skuteczności w myciu naczyń. Co więcej, środki do mycia naczyń używane w restauracji powinny gwarantować krótki czas schnięcia naczyń. Dobrym wyborem będą produkty marki Diversey z linii Suma – Suma Ultra M2 do mycia w zmywarkach oraz Suma Ultra L2. Dla najlepszego efektu czystych naczyń warto zainwestować w preparat do płukania i nabłyszczania. Najbardziej opłacalną opcją, jeśli chodzi o płyny do mycia naczyń w restauracji, jest zakup baniaków o pojemności 5 lub 20 L.
Środki do usuwania kamienia z wyposażenia kuchennego, tj. do odkamieniania bemarów, bojlerów, zmywarek, dzbanków. Należy zwrócić uwagę czy środek odkamieniający jest przeznaczony bezpośrednio do zastosowania w kuchni, jak jeden z najwydajniejszych Suma Calc D5 Preparat. W składzie powinien znajdować się kwas nieorganiczny, który jest w stanie usunąć osady mineralny z twardej wody oraz mleka.
Kolejnym niezbędnikiem, jeśli chodzi o zachowanie wysokiej higieny w lokalu restauracji, barze czy stołówce jest dobry, skuteczny płyn do mycia podłóg. Mycie podłogi w kuchni powinno odbywać się codziennie przy użyciu płynu o właściwościach silnie odtłuszczających, najczęściej polecanym jest Dl Actival o pojemności 5L, który można stosować zarówno do mycia ręcznego jak i przy użyciu maszyny czyszczącej. Profesjonalny środek do podłóg powinien być bezzapachowy oraz nie może się pienić. Chcesz dowiedzieć się więcej sprawdź sklep.cleanway.pl
Dodatkowo warto zakupić różnego rodzaju specjalistyczne środki, takie jak spraye do czyszczenia piekarników, smażalników, grilli, preparaty do mycia mroźni oraz zamrażarek i do czyszczenia srebra. Poza tym, dobrym pomysłem jest również inwestycja w okresowe szkolenia pracowników dotyczące zarówno utrzymywania czystości, higieny pracy w restauracji jak i zagrożeń występujących podczas pracy z żywnością. Wpłynie to na efektywność i bezpieczeństwo przygotowywania i podawania posiłków w restauracji.