Mimo dużej wiedzy teoretycznej Polacy wciąż napotykają trudności we wprowadzaniu zdrowych nawyków żywieniowych do swojego życia. Aż 55% z nich już wiele razy próbowało zmienić swój sposób odżywiania na zdrowszy. Jakie bariery najbardziej przeszkadzają pracującym Polakom w realizacji tego postanowienia? Sprawdziło to Dailyfruits we współpracy z Instytutem Medycyny Pracy realizując badanie „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022” .
Celem tegorocznej edycji badania było zarówno poznanie obecnych nawyków i przekonań żywieniowych pracujących Polaków, jak również sprawdzenie jakości ich codziennej diety oraz postawy wobec jedzenia w miejscu pracy i w życiu prywatnym. Respondenci badania odpowiadali na pytania z zakresu zwyczajów, postaw żywieniowych, częstotliwości spożycia różnych produktów oraz doświadczeń związanych ze stosowaniem diet specjalistycznych. Wnioski z badania pokazały nie tylko jak odżywiają się pracujący Polacy, ale także jakie bariery najbardziej im przeszkadzają w zdrowym odżywianiu. Oto 4 kluczowe przeszkody.
Brak chęci rezygnacji z ulubionych smaków towarzyszących niezdrowym potrawom
To główna przyczyna, która utrudnia wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych, jak wskazało aż 54% pracujących Polaków. Niewłaściwa dieta, jako jeden z głównych czynników, wpływa na nieprawidłową masą ciała. Obecnie problem ten dotyka już 44% pracowników. Porównanie wyników dwóch edycji badań potwierdza także, że zauważalna jest tendencja wzrostowa w zakresie masy ciała pracujących Polaków, co jest zjawiskiem niepokojącym. Z nadwagą obecnie mierzy się 27% respondentów, 12% już z otyłością.
Nasze badanie potwierdziło także, że tylko 21% ankietowanych wie o tym, jakie jedzenie jest dobre dla ich zdrowia. Z kolei 40% respondentów przyznała, że czuje się zagubionych w natłoku informacji dotyczących zdrowego jedzenia. Pokazuje to, jak istotna jest edukacja żywieniowa, tym bardziej że z roku na rok więcej Polaków mierzy się z otyłością i nadwagą. Dla pracodawców może to być sygnał, że warto stworzyć taką możliwość w miejscu pracy w ramach profilaktyki zdrowotnej dla pracowników. – mówi Magdalena Kartasińska – Kwaśnik, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Podczas pracy łatwiej zjeść coś słodkiego niż zdrowy posiłek
Aż 49% zapytanych pracowników potwierdza, że w pracy mają problem z realizacją zdrowych nawyków żywieniowych. W efekcie sięgają na przykład po ciastka czy batony, dlatego tak istotne jest stwarzanie w miejscu pracy dostępu do zdrowych przekąsek, realizowanych choćby w postaci regularnych dostaw do biur czy zakładów pracy owoców i warzyw. Jest wówczas szansa, że spożycie zdrowych przekąsek wśród pracowników wzrośnie. Niestety obecnie aż 48% polskich pracowników zbyt rzadko sięga po owoce, a 38% je za mało warzyw.
Za dużo pracy i obowiązków
Jako istotną przeszkodę w realizacji zdrowego odżywania nadmiar obowiązków służbowych wskazuje 46% zapytanych Polaków. To również może być sygnałem dla pracodawców, że warto zadbać o to, aby pracownicy mogli dobrze wykorzystywać przysługujący im czas przerwy w pracy na zjedzenie posiłku. Tym bardziej że sposób odżywiania przekłada się na zdrowie i samopoczucie pracowników, co nie zostaje bez wpływu na ich efektywność w pracy. Pomijając drugie śniadanie czy rezygnując z lunchu z powodu braku czasu, w pracy obniżamy poziom energii i koncentracji.
Brak siły woli i wsparcia w postanowieniu zdrowego jedzenia
Aż 55% pracujących Polaków już wiele razy próbowało zmienić swój sposób odżywiania na zdrowszy. Niestety jedną z przeszkód, która im to uniemożliwia, jak potwierdziły odpowiedzi 45% respondentów, jest właśnie brak siły woli w postanowieniu zdrowego jedzenia. Co ciekawe, w ciągu ostatnich 24 miesięcy 46% badanych pracowników zmieniło sposób odżywiania się. Mniej niż połowa, dokładnie 44% osób, robiło to pod okiem dietetyka bądź lekarza. Często zatem próby zmiany podejmowane były na własną rękę, co jak się okazało, wiązało się z niższą skutecznością w grupie szczególnie potrzebującej. Obecność dietetyka w procesie zmiany nawyków żywieniowych w grupie osób z nadwagą i otyłością zwiększyła skuteczność o połowę.
Obecnie firmy są dużo bardziej otwarte na podejmowanie współpracy na przykład z dietetykami z myślą o zdrowiu pracowników niż jeszcze 2- 3 lata temu. Przed pandemią edukacja żywieniowa w firmach często ograniczała się na przykład do dostępu do popularnego benefitu, jakim były choćby owoce i warzywa w biurze. Dziś konsultacje dietetyczne coraz częściej stają się elementem w ramach tworzenia firmowego programu prozdrowotnego. To pozytywna zmiana, która jest widoczna na rynku pracy i sprzyja budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych pracujących Polaków. – komentuje Magdalena Kartasińska - Kwaśnik, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Skuteczność programów żywieniowych, które mogą efektywnie wspierać pracowników w zdrowym odżywianiu, będzie tym większa im lepiej dopasujemy je do rzeczywistych potrzeb. Dlatego istotne jest badanie potrzeb pracowników w tym zakresie oraz inwestowanie w profilaktyczne działania sprzyjające budowaniu zdrowych postaw i przyjaznych zdrowemu odżywaniu miejsc pracy.
Druga edycja badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022” została zrealizowana przez firmę Dailyfruits we współpracy z Instytutem Medycyny Pracy im. prof. J.Nofera na próbie 1091 respondentów.
Smacznie i zdrowo. Jarmark Produktów Regionalnych w Sukcesji