Jest kilka odmian jabłoni, które można polecić do amatorskiego ogrodu. Przeważnie są to opcje uniwersalne, ale warto też postawić na te wyjątkowe, które mają szczególne zalety. Trzeba również zaznaczyć, że większość jabłoni jest obcopylna, dlatego wskazane jest sadzenie kilku odmian w blisko siebie. Na pewno znacznie zwiększa to szanse na imponujące plony w postaci smacznych i zdrowych owoców.
Popularne i dające smaczne owoce jabłonie
Jedną z odmian jabłoni, której owoce smakują wszystkim, jest Szampion. Jabłka są smaczne, soczyste i pełne aromatu. Dojrzewają już w połowie września, dlatego można od razu zabrać się za robienie soków i deserów. Sama jabłoń bardzo dobrze regeneruje się w przypadku zimowego przemarznięcia. Doskonale znosi też ewentualne błędy początkującego ogrodnika.
O innej wczesnej odmianie mówi przedstawiciel mówi przedstawiciel gospodarstwa rolnego Karolina Wyrzykowska Szkółka Drzew i Krzewów: - 'Wszystkim początkującym sadownikom z czystym sumieniem możemy polecić wczesną odmianę Julia. Jest niewymagająca i odporna na przymrozki. Można ją uprawiać nawet w doniczkach. W takim przypadku możemy się doczekać owoców nawet latem. Są one soczyste, słodkie, ale orzeźwiające. Odmiana jest samopylna, więc można ją posadzić nawet wtedy, gdy w okolicy nie ma za dużo pszczół'.
Inną smaczną odmianą jest Ligol. Jej jabłka dobrze się przechowują. Jabłoń ta polecana jest sadownikom amatorom, ponieważ wykazuje się odpornością na mrozy i choroby, a jednocześnie dostarcza smacznych owoców, które można dowolnie przetwarzać.
Jabłka na przetwory i do przechowywania
Niektóre jabłonie są sadzone z myślą o robieniu zapasów na zimę. To pora roku, gdzie niewiele jest świeżych owoców, ale dobrze przechowywane jabłka potrafią w pełni zrekompensować niedobory witamin. Taką odmianą jest Idaret. Wszyscy ją kochają za smaczne owoce, z których można zrobić różne przetwory, na przykład dżemy, soki i prażone kawałki jabłek w słoikach, które dodaje się do zimowych wypieków.
Jeżeli już mowa o wypiekach, to nie sposób wspomnieć o Szarej Renecie, której owoce może ustępują poprzednikom, gdy spożywane są na surowo, jednak odmiana ta jest prawdziwą królową szarlotek. Owoce z powodzeniem da się przechować do zimy albo zetrzeć do słoika i pasteryzować, aby mieć z czego robić to lubiane przez wszystkich ciasto.
Owoce, które świetnie się przechowują, pochodzą od jabłoni Starking. Leżakując odpowiedni czas, nabierają dobrego smaku. Odmianę tej jabłoni sadzi się po to, aby w czasie zimowym móc sięgnąć po smaczny owoc. Odpowiednio zebrane i zabezpieczone, są w stanie w dobrej kondycji dotrwać nawet do początków lata. Nadają się również na przetwory.