Marnowanie jedzenia to jeden z problemów, z którymi codziennie boryka się mnóstwo restauracji. Ludzie szukają sposobów na to, aby jak najdłużej zachować świeżość artykułów spożywczych, jednocześnie zachowując ich oryginalny smak. Rozwiązaniem takich problemów są pakowarki próżniowe! Chcesz poznać więcej szczegółów na temat tych produktów? Czytaj dalej!
Czym są pakowarki próżniowe?
Pakowarki próżniowe to praktyczne urządzenia, które pozwolą Ci przedłużyć świeżość produktów poprzez odizolowanie ich od powietrza. Dzięki temu zapobiega się utlenianiu oraz rozwojowi bakterii tlenowych, a to właśnie one odpowiadają za pojawianie się procesów gnilnych. Jak działają tego typu sprzęty? To proste. Wystarczy, że włożysz wybrany przez siebie artykuł do specjalnej folii. Następnie musisz umieścić tak powstały pakunek w pakowarce próżniowej, która odsysa powietrze z opakowania i hermetycznie je zamyka.
Długotrwała świeżość
Artykuły, które potraktujesz w taki sposób, będą miały wielokrotnie dłuższą przydatność do spożycia niż w sytuacji, gdy są przechowywane w zwykłych pudełkach plastikowych. Ważne jest jednak to, abyś magazynował tak zapakowaną żywność w zimnym miejscu, które nie ma dostępu do światła.
Wyjątkowy smak
Pakowarki próżniowe możesz również wykorzystywać do marynowania mięs, czy ryb. Wielu szefów kuchni stosuje tę metodę, by skrócić wymagany do tego procesu czas. Dzięki odessaniu powietrza, przyprawy szybko przenikają w strukturę mięsa i wzbogacają jego smak, a przy tym same się nie utleniają, czyli ich smak jest tak intensywny, jak na samym początku. W przypadku, gdy przygotowujesz w taki sposób mięsa, pakuj je mniejszymi porcjami. Dlaczego? Jeżeli nie będziesz potrzebował wszystkiego, przygotowany posiłek zostanie na kolejną okazję.
Gotowanie sous-vide
Pakowarki próżniowe są również niezbędne do gotowania sous-vide. To technika, która polega na obróbce termicznej, w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza, szczelnie zamkniętych produktów. Ta metoda pozwoli Ci na przyrządzenie delikatnych, soczystych i aromatycznych mięs. Poznaj wspaniałe walory smakowe takich potraw i zachwyć nimi swoich klientów!
Pakowarki próżniowe to sprzęt, który jest niezbędny w każdej restauracji, ze względu na szereg praktycznych funkcji. Pomoże Ci nie tylko w przechowywaniu, ale również przygotowywaniu żywności. Solidne i niezawodne urządzenia tego typu znajdziesz w e-sklepie OTP. Postaw na renomowaną firmę, a przekonasz się, że będzie to inwestycja na długie lata!