Porady
Typografia
  • Najmniejsza Mała Średnia Większa Największa
  • Obecna Helvetica Segoe Georgia Times

Benefity żywieniowe to jeden z rodzajów firmowych świadczeń pozapłacowych. Ich głównym celem jest poprawa jakości życia pracowników, budowa motywacji oraz wsparcie w utrzymaniu zdrowego stylu życia. W zachodniej Europie benefity żywieniowe są powszechnie stosowane i cieszą się dużą popularnością, co wynika z rosnącej świadomości znaczenia zdrowego odżywiania i jego wpływu na produktywność oraz dobrostan.

Benefity zywieniowe

Czym są benefity żywieniowe?

Benefity żywieniowe mogą przybierać różne formy, od dofinansowania posiłków, przez karty lunchowe, po dostęp do zdrowych przekąsek w miejscu pracy. Wprowadzenie ich do firmy przyczynia się do budowania pozytywnego wizerunku pracodawcy dbającego o dobrostan swoich pracowników. A ten leży w interesie organizacji. Choć produktywność pracowników jest trudna do osiągnięcia, kiedy jedynym posiłkiem w ciągu dnia pracy jest batonik. 

Benefity żywieniowe, na przykład przedpłacona karta lunchowa, są jednymi z najbardziej pożądanych w Polsce. Nic dziwnego. Odciążają domowe budżety, uwalniają cenny czas pracowników. Zamiast zastanawiać się, co przygotować do pracy, można wyjść na szybki obiad, zapłacić za niego kartą lunchową. I już. Nic dziwnego, że Polska idzie śladami krajów Europy Zachodniej, gdzie karty z powodzeniem wykorzystuje się już od lat.

 

Zdrowie i integracja na talerzu – wpływ benefitów żywieniowych na organizacje

Benefity żywieniowe wspierają prowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych w miejscu pracy. A to przekłada się na redukcję stresu i poprawę ogólnego stanu zdrowia. Co więcej, wspólne posiłki sprzyjają budowaniu relacji międzyludzkich, co jest nieocenione w kształtowaniu silnego i zgranego zespołu. A integracja sama w sobie bywa wyzwaniem (1). Nie do przecenienia jest fakt, że regularne jedzenie zwiększa produktywność pracowników nawet o 20% (2).

Benefity żywieniowe, takie jak karta lunchowa, są odpowiedzią na potrzeby pracowników, którzy w pracy poszukują nie tylko satysfakcji finansowej, ale i wartości dodanej w postaci wsparcia w codziennym życiu. Codzienne gesty, takie jak możliwość zjedzenia czegoś ciepłego lunch czy wspólny obiad, mogą przekształcić zwykłe miejsce pracy w przestrzeń, gdzie każdy czuje się częścią zespołu.

 

Posiłki dla pracowników – czy dla wszystkich?

Zgodnie z kodeksem pracy, w Polsce istnieje pewna grupa pracowników, którym posiłki należą się „z urzędu”. Mowa o osobach, które pracują w szczególnie uciążliwych warunkach. Pracodawca jest zobowiązany dostarczyć im ciepły posiłek o określonej kaloryczności. Przysługują im posiłki profilaktyczne/regeneracyjne i nie jest to benefit, a obowiązek pracodawcy.

Jednak o ile pracownik nie świadczy obowiązków  w warunkach narażających na duże obciążenie fizyczne, posiłki regeneracyjne mu nie przysługują.

Inną sprawą są natomiast benefity żywieniowe, które można zaoferować każdemu pracownikowi – niezależnie od charakteru wykonywanej pracy. Zarówno managerowi w dużej korporacji, jak i pracownikowi produkcji, zdarza się zgłodnieć. Dlatego firmy, które włączą benefity żywieniowe w swoją strategię, będą mogły liczyć na to, że ich pracownicy skorzystają z nich chętnie i będą robić to często. A w końcu chodzi o to, aby świadczenie było realną korzyścią dla zespołu.

 

Karta lunchowa – najbardziej pożądany benefit na rynku

Badanie Edenred „Ogólnopolski przegląd benefitów pracowniczych” z 2022 roku wskazuje, że karta lunchowa znajduje się w czołówce najbardziej pożądanych benefitów pracowniczych. To narzędzie, które umożliwia pracownikom wygodne korzystanie z dofinansowania posiłków w szerokiej sieci lokali gastronomicznych, co przekłada się na  oszczędności finansowe i większą swobodę wyboru. 

 

Benefity żywieniowe a składki ZUS

Od 1 września 2023 roku benefity żywieniowe do kwoty 450 zł za pracownika miesięcznie są zwolnione ze składek ZUS. To istotna korzyść finansowa zarówno dla pracodawców, jak i pracowników. Dzięki temu firmy mogą dofinansować karty lunchowe, nie ponosząc dodatkowych kosztów związanych ze składkami. To sposób na zwiększenie siły nabywczej pracowników, ponieważ otrzymują środki do wykorzystania na zaspokojenie podstawowych potrzeb, które nie są ozusowane. Takie rozwiązanie jest korzystniejsze finansowo (zarówno dla pracownika jak i dla pracodawcy) niż podwyżka wynagrodzenia zasadniczego brutto w tej samej wysokości.

Benefity żywieniowe to skuteczne narzędzie w rękach pracodawców, które przynosi korzyści każdej ze stron. Poprawiają  jakość życia, zwiększają wydajność i motywację, a także budują pozytywny wizerunek firmy. Zwolnienie z ZUS dla tych świadczeń dodatkowo wzmacnia ich atrakcyjność, czyniąc je korzystnymi także finansowo.

 

Źródła:

https://www.linkedin.com/pulse/integracja-zespo%C5%82u-jako-wyzwanie-w-wielu-firmach-monika-skrodzka/?trk=articles_directory&originalSubdomain=pl

https://promocjazdrowiawpracy.pl/wp-content/uploads/2018/10/Promocja-zdrowia-w-zakladzie-pracy2-1.pdf