Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

olej kokosowy
Ojej kokosowy zawiera wiele cennych dla zdrowia człowieka składników. Te dobroczynne właściwości powszechnie wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce i codziennej pielęgnacji np. włosów. Dostępne są dwa rodzaje produktów: rafinowane i nierafinowane. Różnią się przede wszystkim sposobem wytwarzania i zastosowaniem.

 

 

 

 

 

 

Olej kokosowy nierafinowany to produkt tłoczony na zimno, wytwarzany przy niskich temperaturach. Cały proces produkcji nierafinowanych olejów jest dość kosztowny, dlatego wyroby tego typu są droższe od ich rafinowanych odpowiedników. W przypadku olejów rafinowanych wykorzystuje się dość skomplikowaną technikę zwaną rafinacją. Aby wyprodukować ten typ artykułów spożywczych, wykorzystywane są różnego rodzaju środki chemiczne oraz wysoka temperatura. Niestety wspomniana metoda wymaga oczyszczenia oleju kokosowego, dlatego produkt nie posiada aż tylu drogocennych właściwości. Rafinacja sprawia, że olej traci także smak i zapach charakterystyczny dla owoców drzewa kokosowego.

 

Dlaczego warto sięgać po nierafinowany olej kokosowy?

Duża różnorodność produktów sprawia, że konsumenci często nie wiedzą, jaki artykuł będzie najlepszy. Dlatego eksperci z firmy Nutura specjalizującej się w wytwarzaniu zdrowej żywności podpowiadają, jaki olej kokosowy wybrać:

"Bardzo dużą rolę w produkcji zdrowych artykułów spożywczych odgrywają metody, jakie wykorzystano do ich wytwarzania. Sam fakt, że dany produkt został nazwany olejem kokosowym, jeszcze nie oznacza, że jest zdrowy. W przypadku olejów wykorzystywanych w kuchni lepiej zdecydować się na produkt nierafinowany, ponieważ ma znacznie więcej właściwości odżywczych. Oleje kokosowe rafinowane można dłużej przechowywać, jednak nie dostarczą organizmowi witamin i minerałów".

 

Jakie właściwości ma nierafinowany olej kokosowy?

Kokosowy olej nierafinowany to niezastąpione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego oraz α-linolenowego. Produkty tego typu zawierają antyoksydanty oraz witaminy z grupy B, E i C. Wszystkie składniki przeciwdziałają starzeniu się organizmu, dlatego nierafinowany olej kokosowy znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Substancja bardzo dobrze wpływa na kondycję włosów oraz skóry.

Rafinowany odpowiednik również znajduje zastosowanie w kuchni, jednak nie aż w takim stopniu jak nierafinowany artykuł. Olej rafinowany można wykorzystywać jako zdrowy i roślinny środek do smażenia. Do sałatek oraz innych dań lepiej wybrać nierafinowany produkt. Podobnie jest w przypadku zabiegów pielęgnacyjnych.

 

olej kokosowy
Ojej kokosowy zawiera wiele cennych dla zdrowia człowieka składników. Te dobroczynne właściwości powszechnie wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce i codziennej pielęgnacji np. włosów. Dostępne są dwa rodzaje produktów: rafinowane i nierafinowane. Różnią się przede wszystkim sposobem wytwarzania i zastosowaniem.

 

 

 

 

 

 

Olej kokosowy nierafinowany to produkt tłoczony na zimno, wytwarzany przy niskich temperaturach. Cały proces produkcji nierafinowanych olejów jest dość kosztowny, dlatego wyroby tego typu są droższe od ich rafinowanych odpowiedników. W przypadku olejów rafinowanych wykorzystuje się dość skomplikowaną technikę zwaną rafinacją. Aby wyprodukować ten typ artykułów spożywczych, wykorzystywane są różnego rodzaju środki chemiczne oraz wysoka temperatura. Niestety wspomniana metoda wymaga oczyszczenia oleju kokosowego, dlatego produkt nie posiada aż tylu drogocennych właściwości. Rafinacja sprawia, że olej traci także smak i zapach charakterystyczny dla owoców drzewa kokosowego.

 

Dlaczego warto sięgać po nierafinowany olej kokosowy?

Duża różnorodność produktów sprawia, że konsumenci często nie wiedzą, jaki artykuł będzie najlepszy. Dlatego eksperci z firmy Nutura specjalizującej się w wytwarzaniu zdrowej żywności podpowiadają, jaki olej kokosowy wybrać:

"Bardzo dużą rolę w produkcji zdrowych artykułów spożywczych odgrywają metody, jakie wykorzystano do ich wytwarzania. Sam fakt, że dany produkt został nazwany olejem kokosowym, jeszcze nie oznacza, że jest zdrowy. W przypadku olejów wykorzystywanych w kuchni lepiej zdecydować się na produkt nierafinowany, ponieważ ma znacznie więcej właściwości odżywczych. Oleje kokosowe rafinowane można dłużej przechowywać, jednak nie dostarczą organizmowi witamin i minerałów".

 

Jakie właściwości ma nierafinowany olej kokosowy?

Kokosowy olej nierafinowany to niezastąpione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego oraz α-linolenowego. Produkty tego typu zawierają antyoksydanty oraz witaminy z grupy B, E i C. Wszystkie składniki przeciwdziałają starzeniu się organizmu, dlatego nierafinowany olej kokosowy znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Substancja bardzo dobrze wpływa na kondycję włosów oraz skóry.

Rafinowany odpowiednik również znajduje zastosowanie w kuchni, jednak nie aż w takim stopniu jak nierafinowany artykuł. Olej rafinowany można wykorzystywać jako zdrowy i roślinny środek do smażenia. Do sałatek oraz innych dań lepiej wybrać nierafinowany produkt. Podobnie jest w przypadku zabiegów pielęgnacyjnych.

 

Strona 2

Tyrystor – co to takiego?

Jak prosto założyć bloga?