Lady chłodnicze służą do ekspozycji produktów spożywczych, często takich, które nie mają już opakowań ochronnych. Wymagają obecności sprzedawcy, dlatego ważne jest, aby zarówno sprzęt, jak i konstrukcja urządzenia wspierały codzienną pracę. Meble chłodnicze są częścią standardowego wyposażenia dzisiejszych kawiarni lub cukierni. Dzięki nim możesz przechowywać produkty w odpowiednich temperaturach, dbać o ich świeżość i dostępność.
Układ chłodzenia zapewnia odpowiednią temperaturę wewnątrz urządzenia. Liczniki z chłodzeniem grawitacyjnym nie wpływają niekorzystnie na suszenie produktów. Dodatkowy autonomiczny system suszenia okien dodatkowo wspiera prawidłową pracę urządzenia nawet w najtrudniejszych warunkach. Licznik musi być łatwy w użyciu. Należy pamiętać, że ma automatyczny system odparowywania kondensatu i dostęp do skraplacza, który nie wymaga użycia narzędzi. Skróci to czas konserwacji i ułatwi utrzymanie urządzenia w czystości. Każdy licznik może mieć różne konfigurowalne opcje, takie jak szklane drzwi lub szuflady lub mieć różne wysokości w zależności od wykonywanej pracy. Dzięki temu mogą być w pełni dostosowane do biznesu, w którym będą używane. Na przykład cukiernik nie będzie używał tej samej lady chłodniczej co tradycyjna kawiarnia.
O tym warto pamiętać
Wszystkie różne odmiany są zwykle wykonane ze stali nierdzewnej. Asortyment stali nierdzewnych ma związek z ich odpornością na pogorszenie i korozję. Im wyższy numer gatunku stali, tym lepsza jej jakość. Tak więc przydatną informacją, którą należy wziąć pod uwagę w specyfikacjach, jest numer gatunku stali nierdzewnej, który powinien wynosić 304 lub więcej. Niektóre lady chłodnicze mają izolację, która optymalizuje chłodzenie; te systemy izolacyjne wydłużają żywotność silnika. Lada chłodnicza z izolacją będzie zatem bardziej wydajna niż bez niej. Gama lad chłodniczych charakteryzuje się izolacją najgrubszym cyklopentanem na rynku o grubości 70 mm, zamiast standardowego 55 mm.
Innym bardzo ważnym aspektem, który należy wziąć pod uwagę przy wyborze licznika chłodniczego, jest temperatura. Liczniki chłodnicze o dodatniej temperaturze są idealne dla lodów i innych produktów spożywczych, które nie muszą spaść poniżej -2 stopni ani wzrosnąć powyżej 8. Jeśli chcesz zamrozić żywność, powinieneś wybrać ladę chłodniczą o ujemnej temperaturze, ponieważ są one w stanie osiągnąć -25 stopni. W ten sposób żywność może zostać zamrożona w idealnym stanie. Jeśli chodzi o kontrolę temperatury, ważne jest, aby lada chłodnicza była wyposażona w najnowocześniejszy termostat cyfrowy.
Profesjonalne lady chłodnicze mogą również pracować z chłodzeniem statycznym lub wentylowanym. Jak wspomniano wcześniej, chłodzenie statyczne to miejsce, w którym zimno rozprzestrzenia się grawitacyjnie. Jest to idealne rozwiązanie dla żywności, która potrzebuje wilgotnego środowiska, aby zachować ją w najbardziej optymalny sposób. Z drugiej strony, liczniki wykorzystujące wentylowane chłodzenie tworzą znacznie chłodniejsze środowisko niż alternatywa.
Podsumowanie
Drzwi lite są prawdopodobnie najczęstszym wyborem w lodówce podblatowej i są świetną opcją do zastosowań z tyłu domu. Szklane drzwi poświęcają trochę efektywności energetycznej, dzięki czemu można zobaczyć zawartość urządzenia. Są świetną opcją dla obszarów samoobsługowych. Zmierz przestrzeń, w której planujesz takie urządzenie umieścić, aby kupić odpowiednią wysokość i aby mieć odpowiednią ilość miejsca poziomego dla urządzenia i wszelkich luzów wydechowych, których może potrzebować. Weź pod uwagę przestrzeń przy przejściu na otwarte drzwi i szuflady, abyś mógł wygodnie pracować i poruszać się po swoim miejscu pracy. Będziesz także chciał zwrócić uwagę na to, gdzie znajdują się wloty i wydech sprężarki, i porównać je z obszarem, w którym planujesz je umieścić. Zachowaj szczególną ostrożność w tym punkcie, ponieważ zaniedbanie luzów spowoduje obciążenie układu chłodniczego i zwykle spowoduje przedwczesną awarię. Wielu producentów nie będzie również honorować gwarancji, jeśli okaże się, że urządzenie jest nieprawidłowo zainstalowane. Upewnij się, że urządzenie ma zalecaną przestrzeń po bokach. Na przykład, jeśli wydech znajduje się po prawej stronie urządzenia, nie będzie można umieścić go równo ze ścianą lub szafką po prawej stronie. Wlot i wydech znajdują się z przodu szafy, co pomaga zmniejszyć lub zanegować wymagania dotyczące luzu bocznego. Jeśli pracujesz w ciasnej przestrzeni, zwykle jest to droga, którą należy iść. Lodówki robocze i zamrażarki robocze działają w taki sam sposób, jak ich kuzyni podblatem, ale mają poręczny backsplash przymocowany do tyłu, aby chronić ścianę przed cząstkami żywności i rozpryskami. Ich góra zapewnia wygodną przestrzeń do krojenia warzyw i owoców, przygotowywania porcji składników i nie tylko. Niektóre modele producentów mają backsplash, który jest przykręcony lub przymocowany do górnej części szafki, podczas gdy inne mogą pochwalić się bezszwową, jednoczęściową konstrukcją. Ten ostatni jest znacznie łatwiejszy do czyszczenia i dezynfekcji, ponieważ cząstki żywności nie mogą zostać uwięzione pod szwem.