Po Pracy
Typografia
  • Najmniejsza Mała Średnia Większa Największa
  • Obecna Helvetica Segoe Georgia Times

Pigwówka, wiśniówka i śliwowica to kilka owocowych alkoholi popularnych w naszym kraju. Powstają z rodzimych owoców, które w połączeniu ze spirytusem tworzą niepowtarzalny smak. Jak pić owocowe trunki? Kiedy je podawać? Sprawdź.

Owocowe trunki

Alkohole owocowe – czym się charakteryzują?

Alkohole owocowe to alternatywa dla tradycyjnych, pozbawionych smaku owoców. Mogą to być zarówno smakowe wódki, jak i nalewki czy likiery. Każdy z nich ma niepowtarzalny smak i aromat, a w połączeniu z bezalkoholowym napojem tworzy całkiem nową kompozycję. Również w Polsce można znaleźć alkohole o niepowtarzalnym smaku. Najpopularniejsze to pigwówka, śliwowica i wiśniówka. Do ich produkcji wykorzystywane są najlepszej jakości owoce, które poddawane są odpowiedniej obróbce. Dzięki temu uzyskujesz intensywny smak o różnej zawartości alkoholu.

 

Pigwówka

Pigwówka to niszowy alkohol, który często gości na stołach Polaków. Jest to wódka smakowa, którą wytwarza się z owoców pigwowca. Są one kwaśne i cierpkie, dlatego nie nadają się do bezpośredniego spożywania. Stanowią za to doskonałą bazę do produkcji dżemów, przetworów owocowych i alkoholi. Pigwówkę można pić na wiele sposobów. W lecie warto ją połączyć z sokiem porzeczkowym, dzięki czemu uzyskasz słodko-gorzki drink. W zimie pigwówka może stanowić dodatek do herbaty. Najlepiej smakuje z dodatkiem cynamonu, jabłka i goździków.

 

Śliwowica

Śliwowica to alkohol idealny dla miłośników słodkich śliwek węgierek. Różni się od innych owocowych trunków zawartością alkoholu. Znajdziesz w niej aż 75%. W Polsce najpopularniejsza jest śliwowica łącka, ponieważ owoce pochodziły właśnie z tej okolicy. Trunek ten powstaje z miazgi owocowej, pozbawionej pestek, które są nawet kilkakrotnie fermentowane. Następnie śliwowica jest dwukrotnie destylowana, a potem leżakuje w drewnianych beczkach. Z uwagi na dużą zawartość alkoholu, nie należy jej pić samej. Jest dobrym dodatkiem do herbaty. Poza tym to wartościowy dodatek do wielu dań kuchni polskiej. Pasuje do czerwonego mięsa, jagnięciny i dań staropolskich.

 

Wiśniówka

Wiśniówka to tradycyjna nalewka produkowana z dojrzałych wiśni. Odpowiednio połączone proporcje spirytusu i owoców sprawiają, że trunek ten ma wyjątkowy, słodki smak i intensywny aromat. Zawiera ok. 25-30% alkoholu, dzięki czemu może być spożywana samodzielnie. Wiśniówka stanowi bazę wielu kolorowych drinków. Jej słodycz można również zrównoważyć sokiem cytrynowym lub grejpfrutowym. Dla prawdziwych fanów słodyczy wiśniówkę można połączyć z colą i plasterkiem cytryny.