Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Najlepszym i zarazem najprostszym sposobem na dobre parzenie kawy, jest przygotowanie jej w ekspresie ciśnieniowym. Wystarczy wsypać ziarna kawy, wybrać rodzaj kawy, którą chcemy się delektować i załączyć przycisk. Jak jeszcze dobrze zaparzysz kawę?

 

 

Kawa po turecku?

Kawą po turecku określało się kiedyś popularnie parzoną kawę - zalewajkę. Z tureckim sposobem ma to tak naprawdę niewiele wspólnego. Tak parzona kawa również nie jest polecana przez baristów. Dlaczego? Ponieważ przy długim kontakcie wody z fusami, wydziela się dużo szkodliwych związków, kawa jest ponadto bardzo gorzka i przepalona, a więc pozbawiona tego prawdziwego smaku. Jeśli nie posiadasz ekspresu, to warto kupić tak zwane kawiarki, w których za pomocą filtra zaparzysz kawę w lepszy sposób.

 

Ekspres przelewowy?

Popularny, ponieważ niedrogi. Zaparzona w ten sposób kawa niekoniecznie jednak zapewni właściwy aromat, choć wyeliminuje gorzki i przepalony posmak. Zaletą takiego parzenia kawy jest możliwość idealnego dopasowania mocy parzonego napoju. Jeśli rzadko jednak korzystasz z takiego ekspresu i sypiesz kawę „na oko”, to również możesz się rozczarować gorzkim i zbyt mocnym posmakiem. Rozwiązaniem są ekspresy kolbowe – również możesz ustawić moc kawy, ale wykorzystanie ciśnienia i odpowiednia temperatura wody sprawi, że kawa będzie lepsza w smaku.

 

Ekspres ciśnieniowy

To zdecydowanie najlepsze rozwiązanie. Ekspres ciśnieniowy wykona za nas całą pracę, serwując nam nie tylko pyszną kawę  ale przyrządzoną na wiele sposobów. Jak dobrze zaparzyć kawę w ekspresie ciśnieniowym? Przede wszystkim zaopatrz się w odpowiednią wodę. Sprawdzi się mineralna, albo specjalnie filtrowana. Poprawi to smak kawy. Następnie wsyp świeże ziarna do pojemnika, wybierz rodzaj i moc kawy oraz pojemność.

Pamiętaj, że na jakość kawy wpływa również sposób przechowywania ziaren. Kawę zarówno zmieloną, jak i w ziarnach przechowuj w hermetycznych pudełkach, w suchym i ciemnym miejscu. Ze zwietrzałych ziaren nie uzyskasz dobrej kawy, nawet w najlepszym ekspresie ciśnieniowym.

Artykuł przygotowany we współpracy z https://www.ranking-ekspresdokawy.pl - ranking ekspresów do kawy

NEWSLETTER

Zgadzam się na Polityka prywatności