Organizując imprezę, nie można zapomnieć o jedzeniu. Jeśli jest smaczne i atrakcyjnie wygląda, podniesiemy prestiż wydarzenia i sprawimy, że nasi goście będą je wspominać z przyjemnością.
Organizując imprezę, nie można zapomnieć o jedzeniu. Jeśli jest smaczne i atrakcyjnie wygląda, podniesiemy prestiż wydarzenia i sprawimy, że nasi goście będą je wspominać z przyjemnością.
Wybieramy catering dla firm
W usłudze cateringowej dla klientów biznesowych dużym wyzwaniem jest właściwa organizacja. Wynika to z faktu, że wydarzenia tego typu mogą być organizowane z dużym rozmachem. Przedsiębiorstwa oferujące takie usługi muszą być przygotowane na różne sytuacje, w tym:
- kameralne wydarzenia
Organizatorzy niewielkich imprez firmowych w plenerze lub w siedzibie przedsiębiorstwa nierzadko decydują się na to, żeby wzbogacić event różnego rodzaju przekąskami lub złożonymi daniami. Ważne, żeby firma cateringowa miała doświadczenie w branży; to pozwoli jej bez trudu dopasować charakter potraw do charakteru wydarzenia. To istotne, gdy np. obsługuje się imprezę, przypominającą bankiet, na której jedzenie ustawione jest na szwedzkim stole. Serwowane przysmaki muszą być wtedy tak skonstruowane, żeby dało się je zjeść w wygodny sposób, zmniejszający ryzyko zabrudzenia się. Innymi zasadami z kolei rządzi się wykwintna firmowa kolacja. Profesjonalny catering dla firm dostrzega, że poszczególne wydarzenia wymagają nie tylko różnego rodzaju obsługi, ale też i różnego przygotowania potraw.
- eventy na większą skalę
Często to właśnie takie duże imprezy są dla firmy cateringowej sprawdzianem, bo bardzo łatwo dostrzec wtedy braki w organizacji. Obsługa wielkich targów czy konferencji to przeważnie konieczność wydawania nawet setek posiłków o określonych porach. Jeśli któryś z elementów zawiedzie, np. błąd popełni kucharz albo nastąpi awaria urządzeń, wykorzystanych do przygotowania jedzenia, pojawić się mogą znaczne opóźnienia w wydawaniu posiłków. To nie ujdzie uwadze gości. Na dużych, prestiżowych imprezach liczy się też to, jak wygląda danie. Przygotowując bardzo dużą liczbę porcji, nie należy tracić z oczy tego, czy jedzenie na talerzu wygląda atrakcyjnie. W przeciwnym razie dojdzie do sytuacji, gdy na imprezie o wysokim profilu podawane będą dania, przypominające jedzenie w słabej jakości barze mlecznym. Dobry catering dla firm nie może sobie na to pozwolić.
Co zrobić, żeby impreza przebiegła bez zarzutu?
Przede wszystkim warto poinformować firmę, z jakiego typu wydarzeniem będzie miała do czynienia. Czy to spotkanie integracyjne pracowników, jubileusz, kameralne spotkanie, czy wielka konferencja, szkolenie lub sympozjum? Określenie charakteru zlecenia jest tu bardzo ważne, bo na tej podstawie przygotowując obsługę imprezy typu catering na wigilię firmową w firmie w Warszawie będzie mógł dobrać pracowników o właściwym know-how, odpowiednim dla konkretnego zlecenia. Na podstawie informacji uzyskanych z naszej strony, podejmie też decyzję, jaki sprzęt i zaplecze wykorzystać.
Poszukując cateringu dla firm, zwracajmy uwagę na doświadczenie w realizacji usług konkretnego typu. Jeśli planujemy ogromną imprezę w plenerze, sprawdźmy, czy usługodawca, którego rozważamy, realizował podobne zlecenia. Profesjonalne przedsiębiorstwa, takie jak Catering Royal w Warszawie, na swojej stronie internetowej dzielą się doświadczeniem z potencjalnymi klientami. Taka otwartość jest istotna, bo świadczy o tym, że przedsiębiorstwo jest dumne ze swoich dotychczasowych realizacji.