Zdjęcie artykułu

Przez żołądek do serca… klienta. Spotkanie networkingowe w łódzkim Idea Hub

2018/03/28 10:55

W ubiegłym roku przeciętne wydatki gospodarstwa domowego na jedzenie poza domem wzrosły o ok. 8 proc. i wyniosły miesięcznie 44 zł na jedną osobę – wynika z przeprowadzonego przez GUS badania budżetów gospodarstw domowych. Wraz ze zwiększeniem zainteresowania gastronomią, wzrosła także ilość związanych z nią usług. O tym, w jaki sposób założyć i prowadzić studio kulinarne, już 29 marca w łódzkim Idea Hub, opowie Paulina Kowalska-Prasał, założycielka pierwszego łódzkiego studia kulinarnego Book&Cook, zlokalizowanego na OFF Piotrkowska Center.

Foto: YAY Foto

Moda na gotowanie przeżywa renesans, a obowiązki związane z przygotowaniem posiłku przestały być kojarzone z niewdzięcznym zajęciem. Gotowanie to coraz częściej pasja, styl życia, sposób na spędzanie wolnego czasu, a co najważniejsze – element kształtujący relacje międzyludzkie. Wspólne przygotowywanie posiłków zbliża, ułatwia integrację i budowanie pozytywnych relacji. Uczy wzajemnej współpracy i dążenia do osiągania celów. Spotkania przy kuchennym stole stały się też popularną formą spotkań biznesowych, szkoleń czy imprez integracyjnych. Atmosfera, która towarzyszy temu zajęciu sprzyja swobodniejszym rozmowom, negocjacjom, ale także efektywniejszemu zdobywaniu wiedzy.

Polacy kochają gotować?

Według raportu GfK Consumer Life, 21 proc. konsumentów uważa się za prawdziwych pasjonatów jedzenia i gotowania. Mimo, że prym nadal wiedzie kuchnia polska i włoska, horyzonty kulinarne mieszkańców kraju nad Wisłą poszerzają się, co widać po ilości nowo otwartych lokali, których w 2017 roku było o 5,7 proc. więcej niż rok wcześniej. Z myślą o miłośnikach gotowania, powstają studia kulinarne, które pomagają im zarówno postawić pierwsze kroki w sztuce gotowania, jak i podszkolić dotychczasowy warsztat. Dzięki nim, laicy mogą uczyć się od szefów najlepszych restauracji, blogerów kulinarnych, gwiazd i autorytetów polskiej gastronomii, a także specjalistów z zakresu żywienia i dietetyki.

Jednym z najlepszych studiów kulinarnych w Polsce, według magazynu F5, jest Book&Cook, gdzie na 220 m2 otwartej, industrialnej przestrzeni regularnie odbywają się tematyczne warsztaty i wydarzenia. Już 29 marca w łódzkim Idea Hub, o tym w jaki sposób założyć i prowadzić studio kulinarne opowie Paulina Kowalska-Prasał, założycielka  wspomnianego, pierwszego łódzkiego studia kulinarnego zlokalizowanego na terenie OFF Piotrkowska Center. Wstęp na spotkanie jest bezpłatny, jednak liczba miejsc jest ograniczona. Zapisy prowadzone są pod linkiem https://293055-85.evenea.pl/ oraz adresem mailowym drewnowska@ihub.pl.